Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-08@06:26:37 GMT

حمام‌های قدیمی احیا می‌شود

تاریخ انتشار: ۱۴ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۴۲۰۶۱۴

حمام‌های قدیمی احیا می‌شود

در گذشته حمام کاربرد چندمنظوره‌ای داشت و محلی برای بهداشت، سلامت، درمان و حتی پذیرایی و گذران اوقات فراغت بود. طبیعتا اکنون نمی‌توان‌ توقع داشت‌برای احیای حمام‌های قدیمی از جنبه بهداشت و نظافت مانند استحمام و سلمانی و درمان سرپایی مانند کشیدن دندان استفاده شود؛ اما جنبه‌های فراغتی و سلامت حمام‌ها را می‌توان براحتی زنده و به‌روزرسانی کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چهار رویکرد برای احیای حمام‌های قدیمی وجود دارد؛ نخستین رویکرد این که پیکره و کالبد حمام مانند حمام سلطان امیر احمد کاشان به صورت موزه‌ای مرمت و حفاظت شود تا مراجعان به تماشای این کالبد و تزئینات بیایند. این حداقل کاری است که می‌توان انجام داد، ولی این کار چندان توصیه نمی‌شود؛ چرا که حفاظت موزه‌ای کالبد، منجر به احیای واقعی بنا و حفاظت پایدار نمی‌شود.

دومین رویکرد این است که حمام به موزه‌ای برای نمایش فرهنگ و اشیای آنتیک مانند موزه مردم‌شناسی حمام گنجعلی‌خان کرمان تبدیل شود که این امر هم به لحاظ درجات احیا، درجه پایینی از حفاظت پایدار محسوب می‌شود.

رویکرد بعدی برای احیای حمام‌های قدیمی، تغییر کاربرد حمام و تبدیل آن به فضاهای فرهنگی یا پذیرایی است؛ مثلا می‌توان از حمام قدیمی به عنوان سفره‌خانه سنتی یا نگارخانه استفاده کرد که این مورد نیز صرفا در شرایط خاص توصیه می‌شود؛ چون حفاظت آن پایدارتر از دو رویکرد قبلی است و البته همچنان ایده‌آل نیست.

بهترین روش برای احیای حمام‌های تاریخی اصطلاحا احیای مبتنی بر زمینه کاربرد است. این رویکرد چهارم به لحاظ حفاظتی، پایدارتر از رویکردهای قبلی است و براساس این رویکرد، حمام قدیمی با اتکا به زمینه خدمات سلامت و گذران اوقات فراغت که در گذشته نیز باب بوده، احیا می‌شود.

حمام رفتن در گذشته آدابی داشته و سنت و رسوم خاصی در فرهنگ ما برای آن ثبت و ضبط کرده‌اند که ابعاد گسترده‌ای نظیر بهداشت، سلامت، درمان، پذیرایی و گذران اوقات فراغت داشته است و هر گونه احیای حمام‌های تاریخی باید مبتنی بر این زمینه فرهنگی باشد.

یکی از جنبه‌های خدمات سلامت در دنیا که آن را به اسم اسپا می‌شناسیم و مبتنی بر انواع ماساژهاست می‌تواند برای احیای حمام‌های قدیمی به کار رود که با زمینه آن همخوان است. این همان چیزی است که در حمام‌های قدیمی با عنوان مشت و مال وجود داشت و می‌تواند به همان صورت سنتی یا به شیوه‌های نوین ارائه شود.

گردشگران ایرانی که به ترکیه سفر می‌کنند علاقه دارند حمام ترکی را تجربه کنند. حمام ترکی، صرفا استحمام
به همراه ماساژ است، اما حمام ایرانی مفاهیم فراتری را در بر می‌گیرد. استحمام و آب‌تنی به شیوه حمام ایرانی به مراتب غنی‌تر از حمام ترکی است.

ابعاد گردشگری و گذران اوقات فراغت حمام ایرانی را نیز می‌توان در این زمینه مورد توجه قرار داد. در حمام‌های قدیمی ایران، عرضه برخی نوشیدنی‌ها ازجمله دمنوش گل گاوزبان، آب زرشک و خاکشیر رایج بوده که جنبه پذیرایی و گذران اوقات فراغت داشته که این کار نیز در فرآیند احیا می‌تواند به‌روزرسانی شود.

در زمینه گردشگری سلامت حتی می‌توان احیای مبتنی بر زمینه سلامت را با اتکا به مفاهیم نوین بسط داد و خزینه حمام‌های قدیمی را به حوضچه‌هایی برای لجن‌درمانی و پرتودرمانی اختصاص داد یا ماهی‌های ویژه‌ای را در این حوضچه‌ها نگهداری کرد که لایه‌ای از پوست گردشگران را برمی‌دارند و باعث طراوت و زیبایی پوست آنها می‌شوند.

گردشگری سلامت ابعاد جذاب دیگری بخصوص برای زیبایی و آرامش هم دارد که می‌تواند در احیای حمام‌های قدیمی با زمینه سلامت به کار گرفته شود؛ به عنوان نمونه از لامپ‌های سولار برای برنزه کردن پوست می‌توان استفاده کرد یا می‌توان خدمات رنگ گردن مو و ارائه ماسک‌های زیبایی صورت با مواد گیاهی و معدنی همراه با شنیدن موسیقی سنتی عرضه کرد که طرفداران زیادی دارد.

گردشگری، گونه‌های زیادی دارد. آنچه برای احیای حمام‌های قدیمی گفته شد، بیشتر جنبه گردشگری، فرهنگی و تا حدی گردشگری سلامت دارد که اتفاقا با الگوی تقاضای گردشگری در کشور ما بویژه الگوی تقاضای گردشگران خارجی که عمدتا گردشگر فرهنگی تلقی می‌شوند، انطباق دارد. خوشبختانه حمام‌های زیادی مانند حمام رضوی در قزوین و حمام قبله در محله سیروس تهران قرار است احیا شوند. حمام‌های مذکور می‌توانند به عنوان یک مقصد گردشگری تعریف شوند و اگر این اتفاق رخ دهد، علاوه بر این که گامی در جهت حفظ میراث کشور محسوب می‌شود، می‌تواند جنبه‌های درآمدزایی، ارزآوری و اشتغال زایی برای کشور نیز داشته باشد.

علی‌اصغر بدری

رئیس مرکز تخصصی احیای اماکن تاریخی

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۴۲۰۶۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های صنعت فولاد کشور آشنا شوید

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، صنعت فولاد همیشه یکی از شاخصه‌های سنجش قدرت کشورهای مختلف بوده و نقشی اساسی در توسعه و پیشرفت آن‌ها در حوزه‌های اقتصادی و نظامی داشته است. در دنیای صنعتی امروز، ارزش این فلز بیشتر از گذشته مورد توجه قرار می‌گیرد. از طرف دیگر کشورهای مختلف سعی می‌کنند تا با استفاده از فناوری‌های جدید، به بیشترین بهره‌وری در زمینه تولید فولاد دست پیدا کنند.

شرکت احیا استیل فولاد بافت یکی از نمونه‌های بارز صنعت فولاد کشور است. در این مطلب قصد داریم فولاد بافت را معرفی کنیم؛ شرکتی که تأثیر به‌سزایی در رونق اقتصادی کشور دارد.

تاریخچه شرکت احیا استیل فولاد بافت

استیل فولاد بافت یکی از ۷ طرح ملی فولادی در هفت منطقه کشور است که در پی تصمیم‌گیری‌های کلان در سال ۱۳۸۶ برای شکوفایی اقتصادی، خودکفایی صنعتی و رفع وابستگی به محصولات استراتژیک، احداث آن برنامه‌ریزی شد.

پروژه احداث شرکت احیا استیل فولاد بافت با مشارکت هلدینگ گسترش صنایع و معادن ماهان در کنار سازمان ایمیدرو و صنعت‌ومعدن وارد مرحله عملیاتی شد. در نهایت فاز اول این شرکت در سال ۱۳۹۷ در زمینی بالغ‌بر ۶۱۲ هکتار، با ظرفیت ۸۰۰ هزار تن و با سرمایه‌ای بالغ‌بر ۱۲۰ میلیون یورو با حضور ریاست جمهوری وقت افتتاح گردید.

مشارکین و سهامداران شرکت احیا استیل فولاد بافت

۲۰% سازمان نوسازی معادن و صنایع معدن ایران

۲۰% بانک صنعت و معدن

۶۰% شرکت گسترش صنایع و معادن ماهان به‌عنوان زیرمجموعه هلدینگ صنعت و معدن گروه مالی گردشگری

محصول شرکت فولاد احیا استیل بافت

شرکت فولاد احیا استیل بافت در زمینهٔ تولید آهن اسفنجی به روش ایرانی پرد (PERED) فعالیت دارد. آهن اسفنجی محصول احیای مستقیم گندله اکسید آهن است که برای فولادسازی با کیفیت بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. در فرآیند احیا از کوره استوانه‌ای با جریان پیوسته مواد با بازدهی بالا استفاده می‌شود.

آهن اسفنجی محصولی واسطه‌ای محسوب می‌شود که به علت عیار و کیفیت بالا از جمله مواد اولیه موردنیاز برای صنایع مختلف کاربرد دارد. شرکت احیا استیل فولاد بافت بعد از ۴ سال تولید این محصول با بهترین کیفیت توانسته از ظرفیت اسمی خود عبور کند.

همچنین موفقیت فاز اول این کارخانه، زمینه‌ساز گسترش پرقدرت فاز دوم آن را نیز فراهم کرد.

کلام پایانی؛ ما همواره در اندیشه ایرانی قدرتمند هستیم

شرکت تولید آهن اسفنجی فولاد بافت یکی از شرکت‌های هفت‌گانه‌ای است که در طرح ملی فولادی کشور احداث شد. این شرکت توانسته نقشی مثبت و پررنگ در اقتصاد کشور داشته باشد و با ایجاد صدها فرصت شغلی در شهرستان و جذب نیروهای بومی، به محرومیت‌زدایی مناطق کمک کند.

اکنون، فاز دوم شرکت احیا استیل فولاد بافت در آستانه افتتاح قرار دارد؛ اتفاقی خجسته که می‌تواند خبر از توسعه روزافزون اقتصاد داخلی بدهد. فاز دوم فولاد بافت در سال ۱۴۰۳ با ظرفیت ۸۰۰ هزار تن مشابه فاز اول آن افتتاح خواهد شد. افتتاح فاز دوم فولاد بافت فرصت اشتغال این مجموعه را تا ۵۵۰۰ نفر افزایش خواهد داد.

با بهره‌برداری از فاز دوم فولاد بافت در اردیبهشت ۱۴۰۳ انتظار داریم که این شرکت به روند روبه‌رشد خود ادامه دهد و شاهد بهره‌برداری از فازهای جدید آن باشیم.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

کد خبر 6098393

دیگر خبرها

  • کمک به ایجاد شغل با احیای ۹۰۰۰ کارخانه
  • چند باید علمی برای حمام رفتن
  • انفجار بنزین در حمام صاحب خانه را راهی بیمارستان کرد
  • با یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های صنعت فولاد کشور آشنا شوید
  • ضرورت توانمندسازی خانواده‌ها در زمینه سواد سلامت
  • کنگره ملی طب ایرانی، فرصتی برای احیای میراث کهن و ارتقای سلامت جامعه
  • تالاب گرده‌قیت نقده بعد از ۲۵ سال احیا شد
  • کشف کمیاب‌ترین «رنگ» دنیای باستان در یک حمام رومی؛ رنگی گران‌تر از طلا (+عکس)
  • راه کار‌های اساسی در زمینه حفظ سلامت دهان و دندان در جامعه/ برنامه وزارت بهداشت برای سلامت دندان چیست؟
  • ظرفیت صادرات محصولات سلامت محور ایران به کشورهای آفریقایی